Hakkımızda Hakkımızda
Anasayfa / Blog /
Alüminyum Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Alüminyum Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

02.03.2022 / SARCAM BOBİNAJ - Alüminyum gümüşümsü-beyaz bir metaldir.
- Yerkabuğunda % 8.8'lik oranla oksijen ve silisyumdan sonra en bol bulunan üçüncü elementtir.
- Ay'da çok fazla alüminyum vardır.
- Dünya'nın katı yüzeyinin yaklaşık % 80'i alüminyumdur.
- Eski Fransızca ‘dan İngilizce ‘ye “alumen” kelimesinden geçmiştir.
- Alüminyum Birliği'ne göre, şu an kadar üretilen alüminyumun yaklaşık %75'i, geri dönüşüm sayesinde hala kullanılmaktadır.
-  Belki de alüminyumun son dönem araştırma sahnesinde en ünlü kılındığı tarih, Nobel Kimya Ödülünde oynadığı rol nedeniyle 2011 yılıdır.
- Bilim-kurgu yazarı Jules Verne 1865 yılında "Ay'a Yolculuk" romanında bir alüminyum uzay roketinden bahsetmiştir.
- Alüminyum görünen ışığın %92'sini, kızılötesi ışınlarının ise yaklaşık %98'ini yansıtır.
- Alüminyum saf bulunamayacak kadar çok reaktiftir. Tüm metaller içerisinde, alüminyum demirden sonra en çok kullanılan metaldir.
- Maden cevherinden rafine edilmesinin karmaşıklığı nedeniyle, alüminyum 19. Yüzyıl boyunca altın ya da gümüşten daha nadir ve değerli kabul edilmiştir.
- İleri derecede çok bolluğuna rağmen, 1850'li yıllarda alüminyum altından daha değerliydi. 1852 yılında alüminyumun fiyatı kg başına 1200 $ iken altının kg başına fiyatı ise 664 $ idi.
- Alüminyumun saf formu cevherden ilk kez başarıyla Danimarkalı kimyacı Hans-Christian tarafından 1825 yılında elde edildi.
- Alüminyum üretimi hızla gelişmektedir! 1945'ten beri hemen hemen her 8 yılda bir üretim iki katına çıkmaktadır.
- Alüminyum ambalaj, otomotiv, enerji, inşaat, ulaştırma, enerji, havacılık ve savunma ve daha birçok alanda kullanılan hafif ve %100 geri dönüştürülebilir bir metaldir.
- Alüminyumun etkisi günümüzde o kadar derin ve yaygındır ki tarihçiler bir gün geriye bakıp bu günleri "Alüminyum çağı" olarak adlandırabilirler.
- Alüminyuma bir zamanlar Kralların Metali denirdi. Fransız Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı 3. Napolyon, devlet yemekleri alüminyum tabaklar üzerinde servis ettirmiştir. Avam misafirler için ise altın veya gümüşten yapılan tabaklarda yemekler servis edilirdi.
- İlk elektrik iletim şebekesi inşa edildiğinde (Edison, 1882), kablolama için alüminyum kullanımı çok pahalıya geliyordu. Bu nedenle, bu elektrik iletim şebekesi bakır kablolama ile inşa edilmiştir. Günümüzde ise, alüminyum kablolama güç iletim şebekeleri için en iyi seçimdir.
- Bazı metallerin aksine, alüminyumun hiçbir aroması yoktur. Bu nedenle, gıda paketleme ve tencerelerde yaygın kullanımı söz konusudur.
- Avustralya ve Çin dünyanın en önde gelen alüminyum üreticileridirler.
- Alüminyum; demir, bakır ve pirince oranla 1/3 ağırlıktadır.
- Yakut, cep telefonları ve ayın ortak noktası nedir? Alüminyum, tabii ki.
- Alüminyumun biyolojide bilinen bir işlevi yoktur.
- Alüminyum asla aşınmaz; sonsuza dek geri dönüştürülebilir.
- Eski Yunanlılar ve Romalılar alüminyum bileşikleri tıbbi amaçlı, bir astrenjan-kanama durdurucu olarak ve giysi boyamada kullandılar.
- Alüminyum Derneği (önceki yıllarda Başkan Franklin Roosevelt'in katkılarıyla) 1935 yılında kurulmuştur. Alüminyum Derneği ilk toplantısı New York'ta Ekim 1935'te gerçekleştirildi.
- İnsanlı uçuş alüminyum ile mümkün olmuştur. Wright Kardeşler 'den Sputnik'e, Apollo Uzay Programı'na ve ötesindeki çalışmalarda, alüminyum uzay teknolojisi ve başarındaki büyük gelişmelerde çok önemli rol oynamıştır.
- Alüminyum motorlarda endüstriyel kullanımlarda erken yer bulmuştur; Wright Kardeşlerin ilk çift kanatlı uçaklarının gücünü sağlaması için 1903'te geliştirdikleri motor gibi.
- Alüminyum folyo 1910 yılında piyasaya girdi.
- Steve Jobs alüminyumun hem güzelliğini hem de gücünü fark ederek Mac bilgisayarlar, i-Pad ve i-Phone'larda ince ve hafif ürün hattı oluşturmuştur.
- Alüminyum üretimi çok fazla enerji kullanımı gerektirir, bir metrik ton alüminyum üretmek için 17.4 megavat saat elektrik enerjisi kullanılmaktadır ki bu bir metrik ton çelik yapmak için gerekli olandan üç kat daha fazla enerji demektir. Ancak, alüminyum yoğunluğu ve sertliği çeliğin yoğunluğu ve sertliğinin üçte biri kadardır.
- Alüminyum normal koşullar altında mıknatısa yapışmaz.
- Alüminyum anti manyetiktir ve kıvılcım çıkarmaz.
- Her ne kadar gümüş ya da bakır kadar iyi olmasa da, alüminyum mükemmel bir elektrik iletkenidir. Aynı zamanda, bu metallere oranla önemli ölçüde daha ucuz ve daha hafiftir.
- Alüminyum üretim maliyetinin %20-40'ını, tesisin bulunduğu yere göre değişmek üzere, elektrik enerjisi oluşturmaktadır. Bu nedenle alüminyum üreticisi işletmeler, Güney Afrika, Yeni Zelanda'nın Güney Adası, Avustralya, Çin, Orta Doğu, Rusya, İzlanda, Kanada'da Quebec gibi elektrik enerjisinin bol ve ucuz olduğu bölgelere yakın olmak eğilimindedirler.